Nieuws

Wat zijn wachtdagen bij ziekte en waar kan je op letten bij het advies?

woensdag 9 februari 2022

Bij een ziekteverzuimverzekering heeft je relatie de keuze voor een eigen risico in geld (Stop-loss) of een eigen risico in dagen (Conventioneel).  Dit laatste worden ook wel wachtdagen genoemd. Wat houden wachtdagen in en waar kan je op letten bij het geven van een passend advies?

Wat zijn wachtdagen bij ziekte?

Wanneer de werkgever voor een eigen risico van tien wachtdagen kiest, dan zijn de loonkosten van dit aantal dagen voor rekening van de werkgever. Vervolgens keert de verzuimverzekering na de 10e wachtdag het loon uit.

Eigen risico per werkgever verschillend

Voor welke verzekering je relatie kiest, is afhankelijk van bijvoorbeeld de bedrijfsgrootte, de financiële situatie van de werkgever, of de stabiliteit van de verzuimcijfers. De conventionele verzuimverzekering, dat een eigenrisico in wachtdagen kent, is vaak beter passend  voor kleine bedrijven. De werkgever heeft in dit geval  niet altijd middelen om de verzuimkosten op te vangen.  Een grotere werkgever met een stabiel verzuim verleden is theoretisch beter in staat zijn toekomstig verzuim in te schatten en te budgetteren. Deze werkgever wil bijvoorbeeld alleen een uitkering indien het werkelijke verzuim het budget overschrijdt. Dan is een Stop-loss variant mogelijk een betere oplossing

Iedere verzekeringsmaatschappij biedt verschillende eigen risico varianten  aan. Zo kan de werkgever vaak kiezen voor bijvoorbeeld 10, 20, 30 en 60 wachtdagen of een Stop-loss variant. Hoe kleiner het eigen risico, hoe hoger de premie. Het aanbod van de verzekeraars is onder andere na te lezen in onze productvergelijkers.

Maatschappijen hanteren over het algemeen in hun acceptatiecriteria onder- of bovengrenzen behorend bij  een bepaalde eigen risico variant. Dit betekent dat bijvoorbeeld een werkgever van een bepaalde bedrijfsgrootte niet altijd  uit alle eigenrisico varianten kan kiezen. Dit kan consequenties hebben voor het financieel risico van jouw relatie. Informeer bij de inkomensspecialist voor deze details.

Hoe kan je de relatie hierbij ondersteunen?

Bij het geven van advies over het de verzuimverzekering en de keuze over het type eigen risico en de hoogte daarvan is het verstandig om de volgende onderwerpen mee te nemen. Op basis van de antwoorden en de acceptatiecriteria van de maatschappijen kun je een overwogen advies geven.

  • Aantal werknemers
  • Gemiddelde salaris
  • Financiële gezondheid van de werkgever
  • Ontwikkeling van de verzuimcijfers
  • Verzuimcijfers werkgever ten opzichte van de sector waarin de werkgever actief is
  • Verzuimbeleid van de werkgever en de borging van de naleving daarvan
  • Potentiële groei van het bedrijf

Vragen?

Heb je tijdens het offertetraject vragen over de verzuimverzekering? Raadpleeg onze productvergelijkers bij de afgifte van de offerte of neem contact op met een van onze inkomensspecialisten van de acceptatieafdeling.