Nieuws

Wetvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden

dinsdag 6 augustus 2024

De regels rondom het werken als zzp’er worden naar verwachting aangescherpt met de invoering van een nieuwe wet. Wanneer deze invoering zal plaatsvinden, staat vooralsnog niet vast.

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden dient als oplossing voor de bestaande onduidelijkheden rondom zelfstandigen. Het kan voor ondernemers onduidelijk zijn wanneer een ingehuurde zzp’er in feite als werknemer dient te worden gekwalificeerd. Ze zijn immers zelfstandig en dit dient te worden nagestreefd in het werk. Naast het hanteren van een juiste overeenkomst, is het van belang dat werkgevers zich gedragen naar de bepalingen uit de schriftelijke overeenkomst, zodat een beroep op schijnzelfstandigheid kan worden vermeden.

Aan de hand van de volgende criteria zal het sneller aannemelijk worden dat er sprake is van een dienstverband tussen de werkgever en de ingehuurde zzp’er. Er zal worden gekeken naar:

  • Aansturing: hierbij wordt er gekeken naar de inhoud van de instructies van de opdrachtgever. De zzp’er behoort enige vrijheid te behouden in de uitvoering van zijn taken, zoals de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat. Let dus als opdrachtgever goed op de mate waarin u instructies geeft en in hoeverre u verlangt dat deze worden nagekomen.
  • Eigen rekening en risico: hierbij wordt er gekeken of de zzp’er nog financiële risico’s draagt en of zij zelfstandig naar buiten treedt. Ook kan er worden gekeken naar de duur van de opdracht of naar de arbeidsomvang.
  • Organisatorische inbedding: hierbij wordt er gekeken naar het type werkzaamheden van de zzp’er. Deze dienen niet gelijk te zijn aan die van de werknemer, geen structureel karakter te hebben of niet te behoren tot de kernactiviteiten van de organisatie.

Een andere maatregel die wordt ingesteld is het rechtsvermoeden op basis van een uurtarief. Zzp’ers met een uurtarief van maximaal €32,34 worden vermoed als werknemer arbeid te verrichten.

Wanneer blijkt dat een zzp’er in feite als werknemer werkzaamheden verricht, veranderen uw verplichtingen. U bent dan niet langer opdrachtgever, maar werkgever. U bent dan gehouden loonheffingen in te houden en betalen, het loon door te betalen tijdens ziekte en vakantie en u dient zich te houden aan de ontslagregels. Wij adviseren u dan ook om de bovengenoemde criteria bij elke individueel zzp’er onder de loep te nemen, zodat een beroep op schijnzelfstandigheid kan worden vermeden.

Heeft u een zzp’er ingehuurd en twijfelt u of u voldoet aan deze criteria? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.