Nieuws
Wanneer uw werknemer meer dan twee jaar ziek is, kunt u de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werknemer ontvangt dan een transitievergoeding. Voor deze betaalde transitievergoeding kunt u compensatie aanvragen bij het UWV. Voorwaarde voor deze compensatie is dat de arbeidsovereenkomst dient te zijn geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid nadat het opzegverbod wegens ziekte van twee jaar is verlopen of nadat het loon 104 weken is doorbetaald wegens ziekte. Ook dient de werknemer bij het eindigen van dienstverband nog (gedeeltelijk) ziek te zijn.
Nu is er een nieuwe maatregel opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet, waarin is afgesproken dat de compensatie voor de transitievergoeding vervalt bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze maatregel is van toepassing voor werkgevers met 25 of meer werknemers vanaf 1 juli 2026.
Deze maatregel moet volgens het kabinet een besparing opleveren voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Voor de invoering van de regel in 2020 lag het gemiddelde compensatiebedrag namelijk fors lager dan na de invoering van de regel. Deze nieuwe maatregel kan negatieve financiële gevolgen hebben voor werkgevers en er zullen wellicht meer slapende dienstverbanden ontstaan. De aankomende tijd worden eventuele aanpassingen van de compensatieregeling verder uitgewerkt. Indien er geen overgangsregeling zal zijn, houdt het concreet in dat voor werknemers die na 1 juli 2024 ziekgemeld zijn (en dus op of na 1 juli 2026 uitdiensttreden en recht hebben op een transitievergoeding) u als werkgever niet meer gecompenseerd wordt voor de uitbetaalde transitievergoeding. Of er een overgangsregeling komt is vooralsnog onduidelijk.
Heeft u als werkgever aanvullende vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.