Nieuws

Inwerkingtreding Wet betaalbare huur

maandag 16 september 2024

Voor veel mensen met middeninkomens zijn huurwoningen niet meer te betalen door de gestegen huurprijzen. Dit komt voort uit een enorm tekort aan huurwoningen. Er heerste dan ook een grote vraag naar een nieuwe wet waarbij huurders beter beschermd worden. Om deze reden is per 1 juli 2024 de Wet betaalbare huur in werking getreden. De wet zorgt ervoor dat mensen weer een betaalbare woning kunnen krijgen tegen een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning.

Deze Wet betaalbare huur regelt onder andere dat op huurwoningen in het middenhuursegment het puntenstelsel, ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS), van toepassing wordt. Dit woningwaarderingsstelsel wordt van dwingend recht voor verhuurders en huurders in het lage en het middenhuursegment. De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid tot en met 186 punten die volgens het WWS maximaal €1.157,95 per maand kosten. De verhuurder mag geen hogere huurprijs meer vragen, dan op basis van de puntentelling is voorgeschreven. Hiernaast moet de verhuurder de huurder tijdig informeren over de puntentelling en aan de jaarlijkse huurverhoging een maximum stellen.

Als de verhuurder zich niet houdt aan dit beleid, kan er vanaf 1 januari 2025 een boete aan hem worden opgelegd door de gemeente. Het is dan ook van belang voor verhuurders om zich te houden aan de maximale huurprijs bij alle nieuwe huurcontracten, die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten. Klopt de huur namelijk niet met het puntenaantal, dan moet de huur in sommige gevallen direct en anders na een jaar omlaag. Dit geldt ook voor woningen van particuliere verhuurders en studentenkamers. Alsmede voor bestaande contracten, mits het gaat om woningen met een puntenaantal van 143 of lager.

Bent u verhuurder en heeft u een aanvullende vraag naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.